132019jan
CMC’s hjälpinsats under översvämningarna i Kerala

CMC’s hjälpinsats under översvämningarna i Kerala

Delstaten Kerala drabbades i augusti 2018 av de värsta översvämningarna på mer än ett sekel efter två veckor med ovanligt kraftiga monsunregn. En stor mängd människor evakuerades och hjälp från hela Indien och övriga världen strömmade till. En av organisationerna som bidrog med hjälpinsatser och sjukvårdsteam var Christian Medical College i Vellore.

Kerala ligger på den sydvästra spetsen av den indiska subkontinenten och gränsar i öst till Tamil Nadu där Vellore ligger. Delstaten har drygt 30 miljoner invånare och även om mer än 50 % av befolkningen är hinduer finns det stora muslimska och kristna minoriteter. Kerala är en av de mest ekonomiskt välsituerade och jämlika delstaterna i Indien. Det kommunistiska partiet har länge haft ett stort inflytande och för tillfället sitter de i den styrande koalitionen. Delstaten är en välbesökt destination för utländska turister som ofta styr resorna till Backwaters, ett nätverk av sötvattenkanaler strax innanför kusten kantat av palmer och risfält. Delstatens kända stränder vid Kovalam och Varkala är också välbesökta turistmål.

Under de kraftiga monsunregnen i början av augusti påverkades samtliga 14 distrikt i delstaten och två av dem fick dubbelt så mycket monsunnederbörd som under ett vanligt år. Mer än en miljon människor fick evakueras och ett stort antal dog i översvämningarna.

Christian Medical College svarade redan i mitten av augusti med att via sitt Emergency Department koordinera hjälpinsatser och organisera insatsgrupper som kunde sändas till Kerala för att hjälpa till. Under en knapp månads tid åkte sex insatsgrupper med vårdpersonal över delstatsgränsen.

Det första teamet som kunde bege sig iväg var ett studentinitiativ som åkte till Wayanaddistriktet med medicinsk utrustning och läkemedel som de donerade till ett lokalt sjukhus. Utöver detta hjälpte de till med informationsarbete genom att besöka enskilda hushåll.

Ett annat team som sändes iväg bestod av flera läkare och besökte åtta av de evakueringsläger som hade slagits upp, med upp till 2000 flyktingar. Utöver medhavda donationer i form av kläder och hushållsvaror bedrevs även fältkliniker som tog hand om allt från akuta åkommor som luftvägsinfektioner till behandling av kroniska sjukdomar då många sådana patienter inte hade tillgång till sina ordinarie läkemedel.

Mot slutet av augusti började vattennivåerna sjunka och ett stort, tidsödande och resurskrävande röjningsarbete kunde ta vid. Runt 500 människor hade fått sätta livet till och de ekonomiska skadorna värderades till 2.7 miljarder dollar. En av de viktigaste problemen att åtgärda var att rena dricksvattentäkter som kontaminerats. Analyser efteråt pekade på bristande planering av dammöppningar bidrog till de katastrofala effekter då man påbörjade öppning av dammarna alldeles för sent och snarast bidrog till översvämningarna. Riklig avskogning bedömdes också ha bidragit till de många allvarliga jordskreden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.