242014okt
Utbildning till sjuksköterska för ungdomar från Jawadhi hills – rapport från Eta Forshamn

Utbildning till sjuksköterska för ungdomar från Jawadhi hills – rapport från Eta Forshamn

Bland de isolerade stamfolken i Jawadhi Hills har vi funnit många begåvade ungdomar som vi hjälper till en sjuksköterskeutbildning vid CMC-sjukhuset i Vellore. Kostnaden är ca. 5000 kr per elev och år. Efter avslutad utbildning återvänder de till sina bergsbyar för att tjänstgöra där.

Jag träffade Deepa, 18 år,  häromdagen utanför sköterskornas internat på CMC-campus. För henne var detta mötet något stort: att träffa en västerlänning, som dessutom hjälper henne till en utbildning. Hon kom iklädd sina bästa kläder. Hon är den första i sin by som alls får en utbildning och för dem är det något oerhört att Deepa ska bli en sjuksköterska! För att kunna bli antagen till sjuksköterskeutbildningen vid CMC måste de blivande studenterna först klara en inträdesprövning. Deepa fick en grundlig förberedelsekurs i våras, framför allt i engelska, eftersom all kurslitteratur är på engelska och hon blev en av de nio studenterna från Jawadhi Hills som kom in!

I hennes familj finns det sex personer, två föräldrar, tre barn och farmor. Både mamman och pappan är lågavlönade byggnadsarbetare (coolies). Pappan är fysiskt handikappad och får därmed begränsad inkomst. Deras möjligheter att finansiera Deepas utbildning är obefintlig. Deepa, och övriga i byn, måste gå till fots fem kilometer för att komma fram till en väg dit en buss kommer förbi, en gång om dagen. Dock finns det mobiltelefoner i byn. Deepa kan inte resa hem särskilt ofta. Hon kommer att kunna vara hemma två dagar kring jul.

Det kändes fint att träffa denna lågmälda men beslutsamma Deepa. Hennes sponsor kan glädjas åt sin investering i Vellores byhälsovård!

/Eta Forshamn


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.