302019sep
Indiens högsta domstol: Minst ett äldrecentra per distrikt

Indiens högsta domstol: Minst ett äldrecentra per distrikt

Vår förening har sedan fem år bidragit till två äldrecentra i ett område några mil utanför Vellore. Verksamheten är inriktad på fattiga och ensamma åldringar som saknar familjestöd.

Äldreomsorg är nu en växande utmaning i Indien. Dels har antalet äldre (över 60 års ålder) vuxit mycket snabbt, från 76 miljoner år 2001 till 104 miljoner år 2011 och beräknas bli 143 miljoner år 2021. Dels håller gamla familjestrukturer på att lösas upp. Ofta lämnas de gamla kvar när den yngre generationen söker sig till städerna.

Äldrefrågan har nu också börjat uppmärksammas politiskt på nationell nivå. I en artikel i en av Indiens ledande dagstidningar, The Times of India, rapporteras att Indiens högsta domstol nu ställer krav på att delstatsregeringarna säkerställer att det finns minst ett äldrecentra i varje distrikt i Indien, åberopande en föga känd paragraf i befintlig lagstiftning. Högsta domstolen kräver även en översyn över pensionssystemet då den nuvarande pensionen beskrivs som helt otillräcklig.

Dessa förändringar ser vi i FoV Sverige med tillförsikt på, men tills dessa slår igenom och kan finansieras behövs våra och våra givares bidrag fortsatt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.