232018jan
En dag på läkarstationen i Jawadhi Hills

En dag på läkarstationen i Jawadhi Hills

Jawadhi Hills är ett bergsområde söder om Vellore med ca 80 000 invånare – delar av området är fortfarande ganska otillgängligt. Området befolkas av tribals (stamfolk) som har det avsevärt sämre ställt än resten av befolkningen när det gäller hälsa, utveckling och tillgång till grundläggande samhällsfunktioner. FoV Sverige är engagerade i flera projekt för befolkningen i området – bekostat utrustningen till CHAD:s läkarstation, stipendier för utbildning till sjuksköterskor och medicintekniker, ett projekt för att minska alkoholkonsumtion samt Summer Schools där elever bl.a. erbjuds extralektioner i skolämnen. 

Jawadhi Hills ingår i Community Health and Developments (CHAD) verksamhet. CHAD har också mobila kliniker som rullar till avlägsna byar i området. Till den mest isolerade delen får läkarteamet åka med jeep för vägarna är så dåliga.

Det tar två timmar från Vellore att åka till CHAD:s läkarstation i Jawadhi Hills. Efter 30 minuter börjar den slingriga vägen uppför bergen. Vid bergets fot möts vi av ett stort antal skolelever som tvättar sig i den iskalla flodrännan som kommer från bergområdet. Vattnet är enligt uppgift inte rent men det enda som erbjuds dem. Här tvättar de också sina kläder. Det är barn från området som bor på ett campus för att kunna gå i skola. Vägen är bitvis dålig med stora hål i. På dessa vägar åker vi i 90 minuter för att nå läkarstationen.

Kliniken har öppet sex dagar i veckan, lördagar halva dagen. Idag är det Dr A som är klinikens läkare. Hon tjänstgör här en dag i veckan. Läkare från CHAD-sjukhuset turas om att bemanna stationen. På kliniken arbetar också en sjuksköterska som bor i området samt en receptionist. Förutom att sköta receptionen och registrera patienter skurar han golvet, väger patienterna och tar blodtryck. På stationen finns medicinteknisk utrustning men man saknar f.n. en laboratorietekniker. Det är bara några få prover som nu kan tas på stationen. Blodprover för gravida skickas till sjukhuset i Vellore för analys. Här finns också ett litet apoteksförråd.

Det är strömavbrott hela dagen så dieselaggregatet slås på vid behov. Från det att kliniken öppnar kl. 09.00 kommer en strid ström av patienter fram till att det stänger kl. 16.00. I dag är det totalt 35 patienter som kommer. Färsk statistik visar att antalet kan variera mellan 20 och 55 per dag.

Läkaren och sjuksköterskan träffar patienterna tillsammans. Sjuksköterskan står intill läkaren och ger patienterna medicin och kontollerar att de förstått medicineringen. Hon står också för kontinuiteten på kliniken. Konsultationerna sker i ett öppet rum oftast med en eller flera anhöriga närvarande. Ibland kommer det in några andra patienter men som körs ut. Läkaren för löpande journal över patienterna i stationens dator. Den drivs f.n. på batterier men diselaggregatet får snart sättas på då datorns batterier börjar ta slut.

Behöver en patient undersökas gör man det på en brits med draperier omkring eller i ett separat rum. De patienter som behöver medicin får den direkt och uppmanas att betala för den. Flertalet har inga pengar och slipper betala.

Sjukdomspanoramat består till en stor del av vanliga sjukdomar vi även ser Sverige. Hos vuxna kroniska sjukdomar som diabetes och högt blodtryck men även vanliga övre och nedre luftvägsinfektioner och febersjukdomar. Är det barn som kommer frågar man om barnet har vaccinerats. Ingen av de små barnen som kom under dagen hade fått vaccin trots att föräldrarna säger att de försökt få dem vaccinerade. I den här delen av Jawadhi Hills är det bara den offentliga vården som får vaccinera barnen. Problemet att barn saknar vaccination kommer att följas upp på möte med områdets styre som CMC regelbundet deltar i.

Här i övrigt ett axplock av dagens patienter för en inblick i hur en dag på läkarstationen kan se ut.

  • En ung kvinna leds in av sina föräldrar. Hon har andnöd och klagar på svullnad i hals. Hon undersöks av läkaren som inte kan konstatera några fysiska problem. Läkaren tror att problemet är psykiatriskt varför hon uppmanas att komma tillbaka en viss dag när stationen bemannas av en psykiatriker.
  • En ung man kommer med en svullen hand. Han har avbrutit sitt arbete i Kerala och åkt hem för att söka hjälp. Av läkaren i Kerala fick han en kräm, men den hjälpte inte. Han bedöms ha en infektion i handen. Rökning och alkohol kan ha försämrat läget. Han får medicin och ska komma tillbaka om några dagar. Han uppmanas också att sluta röka och dricka alkohol.
  • En äldre kvinna med astma kommer för undersökning. Hon har också högt blodtryck. Hon saknar sin journal som alla ska ha med sig. Det visar sig att en råtta har ätit upp den.
  • Ett syskonpar kommer tillsammans med sin mamma. Pojken gråter högt – han är rädd och tror att han måste ta en spruta. Barnen har svinkoppor och får medicin.
  • Några barn kommer med andra hudproblem. Läkaren tror att det beror på undernäring eller fel kost. De får en salva för att lindra klådan.
  • En kvinna som nyligen steriliserats kommer för att hon har ont.  Hon undersöks och får medicin.
  • En nybliven pappa kommer med en journal och röntgenplåtar för sin baby som säger att babyn har ett litet hål i hjärtats skiljeväggar. Pappan är orolig. Läkaren läser journalen, tittar på röntgenplåtarna och ringer expert på CHAD-sjukhuset för konsultation. Fadern får lugnande besked om att det för närvarande inte behöver göras något. Hålet är så litet att det normalt ska växa ihop men kräver ny kontroll om ett år. Pappan nöjer sig inte och berättar att det ringt flera olika personer till honom som säger att barnet omedelbart måste opereras. Han har uppfattat att någon säger att man ringer från CMC. Undersökningen av barnet gjordes på en privat klinik och detta är första kontakten med CMC.  Läkaren ber pappan återkomma dagen efter för att lämna uppgifter om från vilka telefonnummer man ringt och påstått att barnet måste opereras.
  • En gravid kvinna i vecka 19 har under natten haft ett epileptiskt anfall och kommer för kontroll. Expert på CHAD-sjukhuset kontaktas för konsultation eftersom det finns en ökad risk för fostret vid anfall. Dieselaggregatet sätts i gång för att en ultraljudsundersökning ska kunna genomföras.  Vi kan alla med glädjande se att det lilla fostrets hjärta tickar. Hon remitteras till CHAD-sjuhuset för att ta blodprov för att kontrollera nivån på sin epilepsimedicin.
  • En gravid kvinna kommer för att hon har ont i ryggen. Hon hade inte med sig sin journal så man ber henne återkomma dagen efter för undersökning och ultraljud. När hon får höra att kliniken kan genomföra ultraljudsundersökning berättar hon att tre av hennes grannar också är gravida. Hon kommer att ta med dem i morgon.
  • En ung tonårsflicka kommer med sina föräldrar och är ledsen och nedstämd. Hon undersöks och samtalar med läkaren. Får medicin mot depression. Hennes bror har just fått en psykiatrisk diagnos och föräldrarna uppmanas att ta med båda ungdomarna vid nästa tillfälle som psykiatrikern besöker kliniken.

Vid fyratiden rullade bilen tillbaka på de slingringa vägarna. Efter 11 timmar var vi tillbaka där vi startade på morgonen.

Dagen har varit lärorik för en som inte jobbar inom det medicinska området. Jag är imponerad över allt som utfördes på kliniken och vad de hanterade. Att kunna ta hand om och hjälpa 35 patienter utan att verka det minsta stressade har gjort stort intryck.

Dagen visar vilken nytta stationen gör. Den fattiga och utsatta befolkningen i Jawadhi Hills kan sex dagar i veckan få hjälp utan att behöva ta sig den långa och krävande resan till Vellore

/Annalena Hanell, sekreterare i Friends of Vellore


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.