212022nov
Nyhetsbrev nov 2022 – Smått och gott från Vellore under hösten

Nyhetsbrev nov 2022 – Smått och gott från Vellore under hösten

Building healthy communities

CMC har sammanfattat 120 års historia i en rapport om folkhälsoarbetet som har bedrivits utanför sjukhuset sedan starten. Dr Ida Scudder som grundade CMC i början av 1900-talet inledde sin verksamhet med häst och vagn, CMC har därmed en lång tradition av uppsökande arbete och att vara nära dem med störst behov. Vi i svenska Friends of Vellore har länge valt att stötta flera av enheterna som arbetar utanför det stora sjukhuset och har som ni vet sponsrat en mobil klinik, arbetet i Jawadhi hills, äldrecentra och mycket mer.

Ni känner säkert till flera av enheterna som arbetar med hälsa och sjukvård utanför sjukhuset men för er som inte gör det så kan man kort säga att den största enheten är CHAD (community health and development) som arbetar på landsbygden med små såväl fasta som mobila mottagningar. Dessa mottagningar kan remittera patienter till ett mindre sjukhus med ca 140 bäddar som drivs av CHAD i utkanten av Vellore. Man gör bland annat hembesök, arbetar förebyggande mot missbruk och har barnvaccinationsprogram, barn- och mödrahälsovård ute i byarna. RUHSA (rural unit for health and social affairs) bedriver verksamhet som står på tre ben: hälsa, socioekonomisk utveckling och utbildning. Man driver allt från sjukhus, äldrecentra och program för ungdomar i ett landsbygdsområde nordväst om Vellore. LCECU (low cost effective care unit) grundades på 80- talet för att nå människor i slummen i Vellore. På denna enhet strävar man efter att erbjuda bra vård för så liten kostnad som möjligt samt se till att de allra fattigaste kan få tillgång till samma vård som den övriga befolkningen via remittering till CMCs andra sjukhus i Vellore. CONCH (college of nursing community health) driver sjuksköterskeledda kliniker i ett 20-tal byar och är ytterligare en modell av uppsökande hälso- och sjukvård. Ett liknande arbetssätt för att främja folkhälsan håller på att implementeras i det nystartade sjukhuset CMC Chittoor som ligger i delstaten Andhra Pradesh knappt 4 mil norr om Vellore.

I rapporten som ni hittar här: http://www.friendsofvellore.se/wp-content/uploads/2022/11/CMCV_CommHealthOutreach2022_LR.pdf beskriver man bland annat hur hälsan har förbättrats i byarna kring Vellore tack vare många av de här enheternas arbete. Bland annat visar man på en minskad barnadödlighet, minskad mödradödlighet och ett ökat antal förlossningar som sker på sjukhus. Man är stolt över hur CMC har kunnat påverka 2 hälsan och utvecklingen i och omkring Vellore, inte bara genom att driva ett modernt sjukhus med avancerad vård utan också genom att arbeta förebyggande och hälsofrämjande.

Matlagningstävling på endokrinkliniken

CMC är generellt bra på att ordna aktiviteter både för sin personal, patienter och studenter. Vi får varje vecka små rapporter om vad man har anordnat på sjukhuset och campus, något som känns inspirerande och fantasifullt jämfört med hur vi jobbar på svenska sjukhus. Det kan vara allt från essätävlingar till firande av kollegor. I september ordnade endokrinkliniken, som jobbar med hormonsjukdomar som till exempel diabetes, en matlagningstävling där temat var ”Diabetic Bedtime Snack” för att uppmärksamma världsdiabetesdagen. En av chefsläkarna på sjukhuset höll föreläsning om vikten av en hälsosam kost, inte bara för diabetespatienter utan för hela befolkningen och att även unga män borde delta i matlagning hemma. Vinnare av själva matlagningstävlingen utsågs av en jury och blev en ”Karamani Cutlet”, något som man ju bli väldigt sugen på att testa. Vi har tyvärr inte det vinnande receptet men något liknande kan man se här: https://www.priyasvirundhu.com/2014/02/karamaniblack-eyed-beans-pattiestikkis.html