232015jul
Tiaminasupptäckt räddar liv i Tezpur

Tiaminasupptäckt räddar liv i Tezpur

I staden Tezpur i de norra delarna av delstaten Assam ligger Baptist Christian Hospital, ett sjukhus som samarbetar med CMC Vellore. Sjukhuset hade nyligen ett besök av förstaårsstudenter från läkarprogrammet vid CMC i syfte att visa för dem vad som väntar efter färdiga läkarstudier. Alla läkarstudenter som examineras från CMC ska under ett års tid efter avslutad utbildning tjänstgöra vid ett s.k. mission hospital i en annan del av Indien, ofta i otillgängliga delar av landsbygden. Läkarna betalar då tillbaka för sin utbildning genom att hjälpa andra och lär sig i och med detta ofta ytterligare ett språk, vilket är viktigt då CMC Vellore tar emot patienter från stora delar av Indien där många pratar varken engelska eller hindi.

Studenterna som var på besök i Tezpur nu i vår rapporterade tillbaka i ett av de nyhetsbrev som utgår från CMC en gång i veckan. Det mest intressanta i deras rapport är en forskningsupptäckt, som till stora delar liknar den forskning som Hans Rosling bedrev i Mozambique under början av 1980-talet. Hans Rosling – nu för tiden mest känd som grundare av organisationen Gapminder (www.gapminder.org) – kom som relativt färsk utexaminerad läkare från Karolinska Institutet till Mozambique och jobbade som ensam läkare i provinsen Nacala med cirka 350 000 invånare. Under en svält i en avlägsen del av provinsen kom rapporter om ett stort antal fall med patienter som hade blivit förlamade och där polio misstänktes. Väl på plats var det uppenbart att det inte rörde sig om polio och farhågan var att det rörde sig om en smittsam sjukdom. Efter ett tag noterades dock att sjukdomen begränsade sig till de fattigaste av de fattiga, endast drabbade de som bodde på landet, framförallt kvinnor och barn men inte barn som bara försörjdes via bröstmjölk. Boven i dramat visades vara roten kassava som färsk innehåller det giftiga ämnet blåsyra. I normala fall torkas roten i tre veckor innan den stöts till mjöl som sedan kan användas till att göra gröt. Kassava är den mest produktiva grödan vid torra förhållanden i dessa delar av världen men under hungersnöden som rådde vid denna tid torkade man inte rötterna tillräckligt länge. Istället snabbavgiftade man dem, vilket visade sig vara otillräckligt för att bli av med blåsyran. Vid intag av blåsyra kan man råka ut för sjukdomen som sedermera kom att kallas konzo, efter den drabbade befolkningens ord för ”bundna ben”. Konzo orsakas av en plötsligt uppträdande och bestående skada på nervceller i hjärna och ryggmärg som leder till förlamningar i framförallt de nedre extremiteterna.

I analogi till Roslings forskning hade läkarna vid sjukhuset i Tezpur noterat att många barn från Bodofolket (ett stamfolk som framförallt lever i de nordöstra delarna av Indien och delar av Nepal) dog av krampanfall i ung ålder. En av läkarna upptäckte att delar av Bodofolkets kost hade höga halter av tiaminas, ett enzym som naturligt finns i bland annat vissa fiskar men även i ätliga ormbunkar, en vanlig del av kosten i delar av nordöstra Indien. Tiaminas bryter ned tiamin (=Vitamin B1) och brist på detta ökar risken för krampanfall. Genom en så pass enkel åtgärd som att substituera barnens kost med tiamin har därmed många fall av kramper hos barn kunnat undvikas och liv räddats.

Trevlig sommar önskar FoV Sweden!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.