252016jan
Rapport från äldrecentret i Panamadangi

Rapport från äldrecentret i Panamadangi

I februari 2013 öppnade Rural Unit for Health and Social Affairs (RUHSA) vid CMC ett äldrecenter i byn Panamadangi med stöd av Föreningen Friends of Vellore i Sverige. Centret svarar för dagomsorg fem dagar i veckan för 20 äldre som lever under fattigdomslinjen. På centret får de äldre dels näringsrik mat men framförallt är ambitionen att stärka deras mentala och fysiska hälsa genom kärlek, omsorg och acceptans från omgivningen. Varje dag har man olika typer av gemensamma aktiviteter i form av spel, sjukgymnastik, samtal eller högläsning. Verksamheten drivs av kvinnokooperativ från byn som har fått driftansvar från RUHSA. De lagar tillsammans med de äldre lunch, ofta bestående av egenodlade grönsaker. Nedan presenteras några av de som går på äldrecentrat och deras livsberättelser.

image2
Dagschemat på äldrecentret.

Irusan
Irusan är mellan 82 – 87 år gammal, ingen vet exakt hans ålder. Frun dog för ca 20 år sedan och sedan dess lever han ensam. Han har två döttrar, en av de är gift och har flyttat från byn. Irusan har aldrig gått i skolan. Han har arbetat som dagavlönad jordbruksarbetare hela sitt liv. Irusan bodde i en hydda byggd av torkade palmblad fram till att de svåra monsunregnen i december 2015 tog väggarna i hans hydda. Han har inte längre något hem men hoppas på att få ekonomisk hjälp till att reparera sin bostad.

????????????????????
Irusans svägerska i det förstörda huset.

Bilden ovan visar hur Irusans hydda ser ut efter att monsunregnet förstörde väggarna så att han inte längre kan bo i den. Irusans svägerska hjälper honom med en del saker, bl.a. med att se till att han får lite mat till kvällen. Tidigare födde Irusan upp getter för att få lite extrainkomster till sin pension. Under förra året sålde han alla utom en för att få lite mer pengar till mat. För getterna fick han 3 000 Rs (ca 390 kr). Den sista geten tvingades han sälja när det häftiga monsunregnet kom i december. Han fick inte så mycket för den då eftersom översvämningarna gjorde det svårt för alla att ta hand om boskap. Nu är pengarna slut och han är orolig för sin bostad. Irusan har 1000 Rs i pension (ca 130 kr) och rätt till 4 kg ris per månad. Irusa har nu fått hjälp och boende på äldrecentret så länge hans bostad inte kan repareras. Han sover där direkt på betonggolvet. Det finns ingen belysning i huset så om natten blir det både mörkt och kallt. Irusa är väldigt tacksam för all hjälp han får via centret och säger: ”Allt är bra med centret. På centret får jag mat och lite gemenskap och jag hoppas kunna få hjälp att laga min bostad”.

image10

Kannama

När Kannama vaknade en morgon för tre år sedan såg hon plötsligt inget. Ögonnerven hade skadats och hon blev blind från en dag till en annan. Nu försöker hon klara livet som blind och ensamboende i en hydda. Hennes man dog för 15 år sedan. Kannama har fött 2 söner och 3 döttrar – två av barnen har dött. Hon har, som de flesta i byn, jobbat som jordbruksarbetare. Kannama bor i en hydda vid sidan av hennes svärdotters hus. Hennes äldste son som bodde där dog för ett antal år sedan. Svärdottern hjälper henne ibland och en dotter som bor i närheten hjälper henne med tvätten. Det dagliga livet underlättas av grannbarnen. De ser till att Kannama får frukost och hjälper henne till centret. Genom äldrecentret får Kannama regelbundet lunch fem dagar i veckan. Hon brukar spara hälften av maten för att ha den till kvällsmålet. Kannama har under det senast året fått problem med magen och matsmätningen. Ena foten är också skadad sedan hon snubblat. Kannama säger att hon är så glad att komma till äldrecentret. ”Om inte centret fanns skulle jag inte ha levt idag.”

image12

Lakshami

Lakshami har bott i byn i hela sitt liv, precis som de flesta andra som besöker äldrecentret. Hon bor med sin svärdotter och barnbarnen sedan hennes son dog. För drygt 10 år sedan bröt hon lårbenet men hade inte råd att få skadan behandlad. För två år sedan när vi första gången träffade Lakshami hade hon väldiga problem att ta sig fram. Numera, efter tiden på centret, med viss träning och riktig kost, säger Lakshami att hon mår något bättre. Benet värker fortfarande men hon har lättare att ta sig fram. Hennes stora sorg är att hon upplever att de övriga i familjen ser henne som en stor belastning. ”Jag är så glad när jag är här och kan glömma det tråkiga!”

image13
Mari, januari 2014

Mari

Mari fick lepra för 40 år sedan. Som leprasjuk har han exkluderats från allt socialt umgänge. Sedan äldrecentret öppnades har Mari bjudits in att delta i verksamhet. Han har dock oftast suttit vid dörren till centret. Mari har valt det själv – han känner sin sociala status. Äldrecentret har brutit den sociala isoleringen som Mari tidigare levt i. Mari har känt sig glad att gå till centret, fått mat regelbundet och kunnat delta i social samvaro. Vid besöket i januari 2016 var Mari dock så dålig i benen att han inte kunde ta sig till centret. Han har svårt att gå och kommer numera allt mer sällan.

image15

Äldrecentret delar hus med byns daghem. Barnen kommer ofta in till de äldre och hjälper de som har svårt att gå eller hjälper dem med annat de behöver. Många av de äldre behöver hjälpmedel som de inte har råd att betala. Kvinnan nedan behövde glasögon, vilket kostade henne en halv månadsinkomst.

image14

Uppföljning Verksamheten vid äldrecentret följs löpande upp av RUHSA. Centret jobbar dagligen mot målet att stärka de äldres mentala hälsa, förbättra den fysiska hälsan, ge de äldre ett mål mat om dagen (femdagar per vecka) samt att öka acceptansen från omgivningen. Styrelseledamöter från FoV Sweden besöker centret årligen, på ideell basis.

Vad kostar verksamheten? Ett äldrecenter för 20 personer kostar 30 000 kr per år att driva. Det blir en kostnad på 125 kr per månad för en äldre. Vill du vara med och hjälpa oss att finansiera den här verksamheten är du varmt välkommen – det behövs!

Vill du ha mer information? Kontakta någon i styrelsen, du hittar kontaktuppgifterna på hemsidan.

/Annalena Hanell


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.