252018sep
Inbjudan till medlemsmöte samt rapport från Summer Camps Jawadhi Hills

Inbjudan till medlemsmöte samt rapport från Summer Camps Jawadhi Hills

Välkomna till föreningsmöte med indisk mat och nyheter från Vellore 28 oktober kl 17:00!
Lokal: Riddargatan 1, Stockholm, Mottagningen för alkohol och hälsa, plan 2
Meddela om du kommer: sven.andreasson@gmail.com 

———————————————————————————————————————————–

Rapport från årets sommarläger i Jawadhi Hills 

Varje år arrangerar Community Health Department (CHAD) vid CMC Vellore aktiviteter för barn och ungdomar från stambefolkningen i Jawadhi Hills-området. FoV Sweden har från detta projekts start funnits med och stöttat med hjälp av våra medlemmars bidrag och i samarbete med Don Bosco Tribal Development Center.

Jawadhi Hills är ett bergsområde någon timmes bilresa söder om Vellore som fram tills helt nyligen har varit relativt isolerat och som främst befolkas av två grupper av stamfolk (s.k. tribals), malaiyalis och irulas. Tribals utgör 8 % av Indiens totala befolkning och har det i allmänhet avsevärt sämre ställt än resten av befolkningen när det gäller hälsa, utveckling och tillgång till basala samhällsfunktioner. Befolkningen i Jawadhi Hills uppgår till omkring 80 000 och bland dessa har CMC uppmärksammat att vaccinationstäckningen är klart mycket lägre än på slätten och att förekomsten av HIV/AIDS, tuberkulos samt mödra- och barnadödligheten är avsevärt högre.

Vid årets läger deltog nästan 1 000 barn och ungdomar i totalt 6 olika byar i området. Tonvikten låg på att tillhandahålla grundläggande utbildning i hälsa och screena för diverse hälsorisker, uppmuntra stolthet och lära dem att värdera sin egen kultur samt hjälpa till med svårare skolämnen. Varje dag började halv nio på morgonen med en morgonsamling och slutade klockan fyra på eftermiddagen. Under dagen serverades lunch och mellanmål på förmiddagen och eftermiddagen, alla tillredda på plats av lokala råvaror med fokus på att erbjuda god och näringsrik mat.

Alla deltagare erbjöds en hälsokontroll där mycket handlade om att fånga upp undernäring, vitaminbrister och systemsjukdomar. De som hade behovet remitterades vidare till någon av CMCs ordinarie kliniker. Bortsett från en rent medicinsk undersökning och behandling fick barnen även utbildning i trafiksäkerhet, enkel akut handläggning av exempelvis frakturer och epileptiska anfall samt diskussion och rådgivning kring levnadsvanor, sexuell- och reproduktiv hälsa, stress och substansmissbruk.

Vid alla läger fanns även instruktörer i traditionellt bågskytte och den sydindiska kampsporten silambattam. Barnen fick pröva dessa aktiviteter och lära sig att utöva dem och även organisera sig i små idrottsföreningar för att kunna fortsätta tävla inom framförallt bågskytte. Det fanns även workshops där barnen fick lära sig om lokalt växt- och djurliv och att identifiera olika arter samt varför det är viktigt att tillsammans anstränga för att försöka bibehålla artrikedomen i skogarna kring deras byar.

Hela lägret avslutades med en uppvisning av deltagarna för föräldrar och anhöriga samt lokala dignitärer och byledare där de visade sina nya kunskaper. Alla deltagare fick även varsin rostfri tallrik och rostfri mugg eftersom de behöver dessa i skolan för att få skollunch, detta för att uppmuntra dem att fortsätta med sin skolgång.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.