122017jan
Byhälsovård – en del av CHADs verksamhet

Byhälsovård – en del av CHADs verksamhet

Mobila kliniken rullar till byar – över en halv miljon läkarbesök har utförts

För 19 år sedan gav föreningen en mobil klinik till Community Health Departement (CHAD), för att stödja deras hälsovårdsarbete ute i byar. På kliniken har det under årens lopp utförts över en halv miljon läkarbesök. Varje by i området får läkarbesök en gång per månad. Teamet på bussen består av läkare, sjuksköterska, hälsoarbetare och en chaufför. Bussen åker ut från sjukhuset packas den med medicin och den utrustning som behövs för dagens verksamhet. En kylväska tas med för att förvara prover i för senare analys på sjukhusets laboratorium. Målgruppen är bybor med kroniska sjukdomar och gravida kvinnor som regelbundet behöver läkarkontroll.

En torsdag i månaden står bussen still – och vi lyckades pricka in den dagen. Har dock varit med på klinikens besök flera gånger tidigare och kan intyga om att den uppskattas stort av bybefolkningen. Bussen börjar bli gammal och behöver ersättas och föreningen söker sponsorer för detta.

Byarna får besök av sjuksköterska varannan vecka

Vi åker istället med jeepen som sjuksköterskan tillsammans med byarnas hälsoarbetare besöker varannan vecka. Vi besökte tre byar. Hälsoarbetare är erfaren och har total kontroll på vilka som bor i byarna och deras hälsoläge. Vi vandrar systematisk till de hem som ska besökas. Otroligt intressant att se hur även detta fungerar. Besöken var hus nyfödda barn, äldre, kroniskt sjuka och cancerpatienter.

/Annalena Hanell


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.